Gryczane placuszki jabłkowe z karmelizowanymi śliwkami

Dorota
Śniadania
05.11.2018 20:40
Gryczane placuszki jabłkowe z karmelizowanymi śliwkami

Ilość: 1 porcja Składniki na placuszki 1 jajko ¾ szkl mąki gryczanej 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka nasion chia 1 jabłko, starte na tarce o dużych oczkach 1 cm imbiru, startego na tarce o drobnych oczkach cynamon Do podania 2 śliwki 2 łyżeczki miodu cynamon W międzyczasie na innej patelni rozgrzej odrobinę oleju lub masła, dodaj pokrojone drobno śliwki i 2 łyżeczki miodu oraz cynamon. Z kubkiem kawy w ręku podziwiam promienie słońca padające na te kolorowe liście i delektuję się jesiennym śniadaniem. Kiedy wstaję rano w niedzielę i widzę za oknem wszystkie kolory tej pory roku przesuwające się po drzewach w parku. Gryczane, bezglutenowe (jeżeli użyjecie odpowiedniego proszku do pieczenia), puchate, pyszne – placuszki jabłkowe smażone na suchej patelni, jedyny olej Ja moje placuszki podawałam z olejem lnianym i karmelizowanymi w miodzie śliwkami. Opcjonalnie olej lniany Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki na placuszki, oprócz jabłka i imbiru. Po zmiksowaniu dodaj do ciasta starte jabłko (ja nie obierałam) oraz imbir i dokładnie wymieszaj. Skomponowane z kubkiem gorącej kawy wprawią Ciebie w doskonały nastrój.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/gryczane-placuszki-jablkowe-karmelizowanymi-sliwkami/