Tosty francuskie z owocami

Paulina
Śniadania
21.08.2018 10:19
Tosty francuskie z owocami

Tosty francuskie (pain perdu) to deser przygotowywany w zasadzie z resztek – sprawdzi się tu podsuszona chałka czy chleb tostowy, a nawet zwykła bułka pszenna, którą po prostu podzielimy przed smażeniem na trzy części. Nie wiem jak w Waszych domach, ale u mnie przeważnie chleb tostowy smażony w jajku podawany był na słono, z odrobiną soli. Na patelni rozgrzewamy masło, chleb tostowy maczamy w jajecznej mieszaninie i smażymy na rumiano z dwóch stron. Moja dzisiejsza propozycja jest śniadaniowa i letnia – wykorzystałam sezonowe owoce i chleb tostowy, który przeważnie trzymam na tzw. “czarną godzinę w kuchni. Składniki na 2 porcje: 6 kromek chleba tostowego 1 łyżka masła 2 jajka 150 ml mleka miód (ok. 1-2 łyżeczek) świeże owoce: truskawki, maliny, wiśnie Pain perdu najczęściej we Francji podawane są z sokiem pomarańczowym i cząstkami świeżych pomarańczy, często podpalane na oczach gości z odrobiną alkoholu. Tak przygotowane tosty francuskie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 3-4 minuty tak, aby były jeszcze bardziej chrupiące. Tosty francuskie na słodko podajemy polewając je sosem przygotowanym z owoców.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakowitykasek.pl/2018/06/tosty-francuskie-slodko.html