Bułeczki śniadaniowe

Anna
Śniadania
10.04.2018 14:09
Bułeczki śniadaniowe

Składniki:(na 8 - 10 sztuk) - 400 - 450 g mąki pszennej - 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850 graham - 100 ml ciepłego mleka - 150 ml ciepłej wody - 25 ml oleju - 25 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 3/4 łyżeczki soli - Ciasto po wyrośnięciu odgazować, zrobić z niego wałek i pokroić na 8 - 10 części, z których uformować bułeczki i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy na wyrośnięcie. Bułeczki śniadaniowe są idealnym rozwiązaniem, gdy w sklepie nie ma akurat naszych ulubionych bułeczek, a pozostały tylko zrobione z mrożonego ciasta i udające świeżo wypiekane. - W 50 ml ciepłej wody rozmieszać drożdże, cukier i łyżeczkę mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły objętość. Dodatkowo: - 2 łyżki mleka do posmarowania - 2 łyżki sezamu - 2 łyżki czarnuszki Jak przygotować bułeczki śniadaniowe? Bułeczki bardzo mocno się nie zapiekają, trzeba więc uważać, aby za mocno ich nie wysuszyć. Chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, dobrze się kroją i świetnie smakują. Jeśli macie ciepło w kuchni, to przygotowanie takich bułeczek nie powinno zająć dużo czasu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kuchcikgotuje.pl/2018/04/bueczki-sniadaniowe.html