Śniadanie po farmersku

Bernadeta
Śniadania
23.02.2018 16:14
Śniadanie po farmersku

Śniadanie po farmersku - 6 małych tortilli pszennych - 1 łyżka octu - 3 jajka - 100 g sera edamskiego lub goudy - 3 łyżki kwaśnej śmietany - ser pleśniowy np brie lub camembert - natka pietruszki - olej rzepakowy lub oliwa z oliwek salsa z pomidorów: - 2 pomidory - 1 łagodna papryczka chili - 1/2 czerwonej cebuli lub zwykłej cebuli - 1 mały ząbek czosnku - 2 łyżki natki pietruszki - 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - 2 łyżeczki soku z limonki - sól - pieprz Przyrządzić salsę. Przykryć talerzem, odwrócić patelnię, żeby tortilla znalazła się na talerzu i ponownie zsunąć tortille na patelnię, żeby się przyrumieniła jej druga strona. Pewnie zostały wam po nich jeszcze jajka i jeżeli się Wam one nie znudziły albo w weekend zechcecie zrobić sobie nietypowe jajeczne śniadanie to zapraszam na jajka po farmersku. Na nie nałożyć porcję salsy, łyżkę śmietany, kawałki sera pleśniowego, jajko w koszulce, doprawić solą, pieprzem, posypać startym serem, skropić olejem lub oliwą, posypać posiekaną natką. Do rondla, garnka (powinien być szeroki, by zmieściła się do niego miseczka z jajkiem) wlać wodę do ok 1/2 objętości rondla z łyżką octu. Białko wtedy powinno dokładnie obtoczyć żółtko, jeśli się tak nie stanie można delikatnie łyżką podprowadzać białko do żółtka, aż się zetnie. Na 3 tortille nałożyć porcje ser, przykryć pozostałymi tortillami, rozgrzać grilla elektrycznego i zapiec tortille aż ser się roztopi. Gdy białko z wierzchu się zetnie gotujemy jajko 2-3 minuty na wolnym ogniu. Gdy woda się zagotuje i zacznie bulgotać zmniejszyć gaz do minimum i łyżką w wodzie zrobić wolno kręcący się wir. Miseczkę z jajkiem przybliżyć nad samą powierzchnię wody wir i z jak najniższej wysokości wlać jajko do wodnego wiru. Gotowe jajko wyciągnąć łyżką cedzakową, przełożyć na papierowe ręczniki, żeby odsączyć z wody. Jeśli ktoś nie lubi rozpływającego się jajka można podać jajko sadzone. Jajko wbić delikatnie do małej miseczki, tak aby żółtko się nie rozpłynęło.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2015/04/sniadanie-po-farmersku.html
Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernadeta