Surówka z czarnej rzepy

Anna
Sałatki
14.11.2017 9:26
Surówka z czarnej rzepy

Składniki: (na 3 - 4 porcje) - 3 czarne rzepy - 2 twarde jabłka (u mnie szara reneta) - 2 średnie marchewki - 2 - 3 łyżki śmietany 18% - 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru trzcinowego - pieprz i sól do smaku - świeży koperek (opcjonalnie) - Do surówki można dodać niewielką ilość posiekanego koperku, ale trzeba uważać, aby nie było go zbyt dużo, gdyż przejmie smak innych warzyw i surówka będzie bardzo koperkowa. Rzepa jest warzywem bardzo zdrowym i zawiera dużo witamin i minerałów (C, B1, B2, PP, magnez, żelazo, potas, wapń, siarka), których potrzebuje nasz organizm, dlatego często powinna gościć na naszym stole. Dawniej rzepa była bardziej popularna i chętnie wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale i w celach leczniczych np. do pielęgnacji włosów i skóry lub nacierania sokiem bolących pleców. Pyszna, zdrowa i bardzo soczysta surówka z czarnej rzepy jest wspaniałym dodatkiem szczególnie do dań mięsnych.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchcikgotuje.pl/2017/11/surowka-z-czarnej-rzepy.html