ŚLEDZIK NA FIOLETOWO

Magdalena
Sałatki
18.03.2017 23:38
ŚLEDZIK NA FIOLETOWO

Składniki: Składniki: - 400 g filetów śledziowych ala matjas - 1 cebula czerwona - 1/2 puszki fasolki czerwonej - 60-70 g czerwonych winogron - 1 łyżka soku z cytryny - 2 łyżki majonezu - pieprz - 1 szklanka wody - 1/4 szklanki octu - 1 łyżeczka cukru - ziele angielskie - liść laurowy Wykonanie: Wodę zagotowujemy z cukrem, zielem angielskim oraz liściem laurowym. W kubku mieszamy majonez z sokiem z cytryny oraz pieprzem, a następnie polewamy pokrojone składniki. Nazwę wzięła się stąd, że wszystkie dodatki do śledzika są fioletowe - w sumie mają kolor fioletowy, ale w nazwie - czerwony 😉 Połączenie śledzia z winogronami i fasolką pewnie nie jest oczywiste, ale zapewniam, że sałatka jest przepyszna. W misce mieszamy pokrojone śledzie z cebulką, fasolką i winogronami. Postanowiłam też podać tę sałatkę w wydrążonym ananasie, dzięki temu ładnie się prezentowała na stole Śledzie myjemy z nadmiaru soli i umieszczamy w przygotowanej zalewie. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet i mieszamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2017/03/sledzik-na-fioletowo.html