Warstwowa sałatka śledziowa

Ewelina
Sałatki
11.03.2016 19:48
Warstwowa sałatka śledziowa

Warstwowa sałatka śledziowa Składniki: 3 średnie ziemniaki, ugotowane w mundurkach, wystudzone 1 duża cebula 2 buraki, ugotowane w mundurkach 1 duże jabłko 4 jajka ugotowane na twardo 2 opakowania filetów ala matjas firmy Seko (opakowania po 200g) sok z połowy cytryny przyprawy: sól, pieprz 300ml majonezu 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% szczypiorek do dekoracji Wykonanie: Filety śledziowe moczymy około 60 minut w mleku, odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski, oprószamy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. W wysokiej salaterce układamy warstwami: ziemniaki, sos majonezowy, śledzie, cebulę, sos majonezowy, buraki, jabłko, sos majonezowy, białka jajek, żółtka. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach, żółtka na drobnych oczkach w osobnej miseczce. Śledzi firmy SEKO nie trzeba wcześniej moczyć, są lekko solone, jednak aby były bardziej delikatne i kruche warto je na kilkadziesiąt minut zanurzyć w mleku. Cebulę kroimy w drobną kostkę, blanszujemy we wrzątku 2 minuty, odsączamy, odciskamy z wody. Buraki i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, odsączamy z namiaru soków.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://paulinka-to-ja.blogspot.com/2016/01/warstwowa-saatka-sledziowa.html