Sałatka śledziowa

Ewelina
Sałatki
07.12.2014 9:45
Sałatka śledziowa

Przepis

SKŁADNIKI :

filety śledziowe a-la matias 250 g

1 duże,czerwone jabłko

mały por - biała część

4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach

1/2 czerwonej papryki

kilka rzodkiewek

pieprz

SOS JOGURTOWY:

jogurt naturalny,gęsty 200 g

1 łyżeczka musztardy

1 płaska łyżeczka chrzanu

1 łyżeczka miodu

sól,pieprz

pokrojony koperek (do smaku )

Wszystkie składniki łączymy,mieszamy,przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

PRZYGOTOWANIE :

Ugotowane,ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę.Por kroimy w drobne paski a jabłko,rzodkiewkę i paprykę również w kostkę.Śledzia dobrze odcedzamy,kroimy i przekładamy wszystkie składniki do miski.Wlewamy sos jogurtowy,mieszamy.Odstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny.

Tak przygotowaną sałatkę nakładamy,po łyżce na umyte liście sałaty rzymskiej.Układamy przekąski na talerzu,ozdabiamy koperkiem i pomidorem.

Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną