Sałatka makaronowa z kurczakiem na ciepło

Ewelina
Sałatki
29.09.2014 8:39
Sałatka makaronowa z kurczakiem na ciepło

Przepis

Dziś nie może być nic innego, tylko makaron, bo dziś przecież obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – World Pasta Day. Został ustanowiony w 1995r w Rzymie. Podobno pierwszy makaron został stworzony w Chinach około 4 tysiące lat temu, natomiast XV-wieczni europejscy mnisi przyczynili się do powstania wielu jego rodzajów. Makaron stał się popularny na całym świecie i jest składnikiem dań w wielu kuchniach regionalnych. Polska zajmuje 19 miejsce pod względem spożycia makaronu (rocznie zjadamy 5 kg), natomiast nie jest zaskoczeniem, że pierwsze miejsce zajmują Włosi, którzy zjadają rocznie 28 kg makaronu. Najdłuższy makaron wyprodukowano w Japonii w 2010r, a jego długość wynosiła…3776 m !!! Makaron jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów złożonych oraz błonnika, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarcza energii, która jest stopniowo uwalniana przez dłuższy czas i dzięki temu na dłużej pozostawia uczucie sytości. Makaron wykorzystuje się do przyrządzania wielu potraw a z dodatkiem mięsa i warzyw może stanowić pełnowartościowy posiłek. I taką właśnie mam dzis propozycję na danie z makaronem.

Składniki (podaję przybliżone ilości, bo tak naprawdę dodawałam składniki „na oko”):

200 g makaronu, 2 piersi z kurczaka, pół brokuła, po pół papryki czerwonej i zółtej, opakowanie sera feta, garść pestek słonecznika, ok. 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, oliwa z oliwek

Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem, solą i przyprawą do kurczaka, usmażyc na oliwie. Brokuła umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie (trzeba uważać, żeby się nie rozgotował), makaron ugotować al dente. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, paprykę pokroić w paski i lekko podsmażyć na oliwie . Ser feta pokroić w kostkę. Przygotować sos czosnkowy: jogurt połączyć z majonezem, dodać wyciśnięte ząbki czosnku i wymieszać. Wszystkie składniki włożyć do miski i delikatnie wymieszać, polać sosem czosnkowym. Przed podaniem sałatkę podgrzać w piekarniuku lub kuchence mikrofalowej.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną