Sałatka z jarmużu, batatów i cieciorki z vege pulpetami

Agnieszka
Sałatki
29.06.2020 14:21
Sałatka z jarmużu, batatów i cieciorki z vege pulpetami

W tym przepisie 100-150 g mielonego to będzie w sam raz. Wypróbuj inne nasze przepisy z jarmużem: filety z chipsami z jarmużu, zapiekankę z kaszy bulgur z jarmużem, penne z pesto jarmużowym Oraz cieciorki: makaron z warzywami i pieczoną cieciorką, wegetariańska sheperd’s pie z boczniakami i cieciorką, spaghetti z pieczoną cieciorką i rozmarynem. Sól Pieprz Pulpety 50 ml kaszy jęczmiennej łamanej (1/4 szklanki) 200 g cieciorki (mała puszka) 200 g fasoli czerwonej (mała puszka) 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku ½ łyżeczki tymianku Szczypta kuminu Szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przesyp kaszę do rondelka, zalej połową szklanki wody, przykryj, wstaw na palnik, zagotuj, kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum. Składniki: Sałatka Jarmuż – 250 g 1 puszka (400 g) cieciorki 1 batat 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzy kajeńskiego 1 łyżeczka suszonego czosnku 2 łyżki oleju Sałatka z jarmużu i cieciorki oraz batata z pulpetami z cieciorki, fasoli i kaszy jęczmiennej, to piękne wegetariańskie danie, które nasyci największego nawet mięsożercę. Obydwie wersje są pyszne, choć nie ma co ukrywać, że sałatka z jarmużu i cieciorki z pulpecikami jest bogatsza i bardziej sycąca. Sól Dresing ½ szklanki jogurtu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego czosnku lub starty ząbek czosnku Liczba porcji: 2 solidne Sałatkę z jarmużu i cieciorki oraz batata można zrobić w dwóch wersjach: mega prostej i szybkiej oraz nieco bardziej złożone i wymagającej więcej czasu. Wstaw do piekarnika na 5 minut – sprawdzaj, czy się nie przypala, jeśli tak, wyjmij wcześniej z piekarnika. Przełóż do misy miksera, dodaj kaszę, łyżeczkę suszonego czosnku (lub ząbek tartego), łyżeczkę wędzonej papryki, pół łyżeczki tymianku, szczyptę kuminu, łyżkę musztardy. W pierwszej przygotowujesz sałatkę solo, bez pulpetów, w drugiej z pulpetami. Krok 3 W międzyczasie przygotuj pulpety: odsącz z płynu cieciorkę i fasolkę. Przygotuj dresing: wlej do jogurtu sok z cytryny, wsyp czosnek, wymieszaj, posól i popierz do smaku. Polej 2 łyżkami oleju, posyp łyżeczką czosnku, łyżeczką słodkiej i wędzonej papryki, połową łyżeczki pieprzu kajeńskiego. Po wyjęciu upieczonej cieciorki, jarmużu i batata, wstaw na ich miejsce pulpety. Krok 5 Wymieszaj jarmuż z cieciorką i batatem. Zmiksuj całość (możesz z powodzeniem użyć ręcznego robota kuchennego).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/salatka-z-jarmuzu-i-cieciorki/