Sałatka z pieczoną dynią, quinoa i żurawiną

Sałatki
17.10.2019 8:46
Sałatka z pieczoną dynią, quinoa i żurawiną

Sałatka z dynią, żurawiną i kaszą quinoa Sałatka z dynia pieczoną, kaszą quonoa z dodatkiem żurawiny i pestek dyni 5 from 1 vote Print Recipe Pin Recipe Prep Time 45 mins Course Salad Ingredients 1 szklanka suchej kaszy quinoa 3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni np piżmowa albo hokkaido 1 łyżka oliwy 1/3 szklanki suszonej żurawiny 1 czerwona cebula 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki posiekanej natki pietruszki SOS 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy sol, pieprz do smaku Instructions Dynię rozłożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, polać oliwą, posolić lekko i upiec w 180 stopniach przez ok 25-30 min (ma być miękka ale nie powinna się rozpadać). Więc czekam zawsze z tym jak najdłużej, ale w tym roku nawet nie ma co udawać – wrzesień był dość ciężki i zimny więc już się pogodziłam z przyjściem jesieni. Upieczona dynia wylądowała w sałatce z kaszą quinoa, z dodatkiem żurawiny i pestek dyni. Kaszę zalać 1 i ½ szklanki wody i ugotować na wolnym ogniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dla mnie to zawsze oznaka przejścia z lata w jesień, pogodzenie się w tym, że ciepło się skończyło. Pestki dyni uprażyć na patelni bez tłuszczu Do kaszy dodać żurawinę, natkę i cebulę, wymieszać, na koniec dodać dynię i delikatnie zmieszać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cookingforemily.pl/2019/10/salatka-z-dynia-kasza-quinoa-i-zurawina/