Sałatka ze szparagami i truskawkami

Pati
Sałatki
15.05.2019 16:07
Sałatka ze szparagami i truskawkami

Sałatka ze szparagami i truskawkami Składniki: pół pęczka szparagów około 10 średnich truskawek porządna garść rukoli (u mnie rukola Dragon’s Tongue) 6-7 pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek 100 g sera feta listki mitsuby Dressing: 3 łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu pół łyżeczki musztardy łyżeczka posiekanej mięty sól Zaczynamy od szparag. Na koniec dodajemy pokrojoną fetę i miejscami układamy liski mitsuby. Składniki na dressing dokładnie łączymy w miseczce i polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem. Ale nie ta zwykła, którą możecie spotkać w sklepach, tylko rukola Dragon’s Tongue. Z truskawek usuwamy szypułki i dzielimy je na ćwiartki, które układamy na sałatce. A ponieważ sezon szparagowy w pełni nie mogłam ich nie wykorzystać do sałatki. Wszystkie zioła użyte w tym przepisie możecie znaleźć i kupić na stronie www.ogrogyziołowe.pl Według mnie w smaku jest trochę bardziej pikantna niż ta powszechnie spotykana. Pomidorki dzielimy na pół, a oliwki kroimy w plasterki. Oprócz ziół znalazła się w niej także rukola. Na taką niepogodę najlepszym poprawiaczem humoru jest dobre i kolorowe jedzenie. Pochodzi z Azji, gdzie stosuje się ją zarówno jak sałatkę, jak i zioło.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/okazje/romantyczna-kolacja/salatka-ze-szparagami-i-truskawkami