MENU NA TYDZIEŃ: POMYSŁY NA ZDROWY LUNCH ZE SŁOIKA

Agnieszka
Sałatki
25.03.2019 10:27
MENU NA TYDZIEŃ: POMYSŁY NA ZDROWY LUNCH ZE SŁOIKA

½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 ½ łyżki pasty curry Dodatki 1 łyżka majonezu 5 filetów anchois 2 małe ząbki czosnku 25 g rodzynek (2 niepełne łyżki) 2 łyżki kaparów odsączonych z zalewy 50 g płatków migdałowych (około pół szklanki) 1 puszka mlek kokosowego 200 ml 1 szklanka bulionu Jak gotowaliśmy Każdą z potraw można zrobić oddzielnie, np. wieczorem, żeby następnego dnia zabrać gotowy lancz do pracy. W czasie kiedy mięso leżało w marynacie (łosoś trafił do niej na samym końcu, bo jak to ryba, nie potrzebuje długiego leżakowania w marynacie) ugotowaliśmy kaszę, makaron, soczewicę i makaron ryżowy. Pęczek kolendry Przyprawy 4 łyżki brązowego cukru 4 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki sosu rybnego 2 łyżki sosu hoisin 1/2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki suszonego czosnku To taka wypasiona, domowa dieta… słoikowa 🙂 Pamiętaj, że wszystkie składniki z tego menu możesz bardzo łatwo kupić bezpośrednio z naszego bloga – online – we frisco.pl. W słoikach zamknęliśmy dużo warzyw, owoce, pierwsze w tym roku nowalijki (głównie szparagi), super zdrowe kasze, rybę, pieczone mięso i owoce morza. Z technicznego punktu widzenia trzy lancze mają wspólny mianownik, mianowicie taki, że łosoś, filety z kaczki i polędwiczki z kurczaka mają podobny czas pieczenia. Coraz więcej osób woli zamówić gotowy, zbilansowany i spakowany posiłek niż jeść kanapki albo codziennie robić jedzenie w domu lub szukać obiadu w firmowych stołówkach i pobliskich restauracjach. W tym daniu niesamowity jest dresing do sałatki, zrobiony na bazie trzech ziół z dodatkiem jogurtu i minimalnej ilości majonezu. Jest zdrowa i na pewno bardziej ekologiczna od klasycznej diety pudełkowej, bo jedzenie pakujemy do opakowań wielokrotnego użytku, a nie do jednorazówek, które zaraz po konsumpcji lądują w koszu. Główka czosnku Mały kawałek imbiru 1 średniej wielkości batat Cytryna 1 duży granat lub dwa małe 1 dość duże mango 1 limonka My gotowaliśmy w taki sposób, że zamacerowaliśmy kaczkę – filety zostały właściwie tylko doprawione solą i pieprzem, zrobiliśmy glazurę do kurczaka i ryby. Do tego wiemy co jest w środku – mamy pewność, że użyliśmy najlepszych składników. Wygodnie się z niego je, a do tego widać co jest w środku. My też stosujemy dietę pudełkową, tyle że domowej produkcji – w oparciu o sprawdzone przepisy i składniki. Odpowiednio dobrane słoiki mają na tyle grube ścianki, że można w nich podgrzewać i mrozić potrawy. Słoik jest doskonałym pojemnikiem na jedzenie – łatwo się zamyka, jest bardzo szczelny. Słodkie za sprawą batata i mango, kwaśne dzięki limonce, z dodatkiem mleka kokosowego, z mocnym, pikantnym jak pieprzny dowcip akcentem przyprawy curry. To menu na ten tydzień jest kolorowe, zdrowe i zapakowane w słoiki! Z kolei granat świetnie czuje się w towarzystwie mięty, która dodaje świeżości. A to wszystko w dobrej cenie – o wiele taniej niż gdybyśmy zamawiali gotowce. I druga rzecz godna zapamiętania: glazura do polędwiczek z kurczaka, z soku pomarańczowego i sosu hoi sin. Zobacz przepis Pesto w tym makaronie jest naprawdę niesamowite.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/menu-na-tydzien-pomysly-na-zdrowy-lunch-ze-sloika/