MENU NA TYDZIEŃ: SYCĄCE SAŁATKI NA POCZĄTEK WIOSNY

Agnieszka
Sałatki
11.03.2019 10:41
MENU NA TYDZIEŃ: SYCĄCE SAŁATKI NA POCZĄTEK WIOSNY

Pomidory koktajlowe 300 g 4 zł Pomidory truskawkowe 200 g 3,5 zł Pomidory czekoladowe 3 szt 3,5 zł Ogórek świeży 2,3 zł Awokado 5 zł Słodki ziemniak 4 zł Szpinak opakowanie 4,5 zł Sałata rzymska 3 szt 5 zł Marchew 2 szt 1,5 zł Limonka 1,2 zł Cytryna 1 zł Fistaszki 2 Imbir 1 zł Zioła świeże Bazylia 2x 10 zł Kolendra 5 zł Szczypior 2.5 zł Pietruszka 2 zł Dodatki: Soczewica 4 zł Ryż 100 g 1,5 zł 2 ciabatki 2,4 zł Sery Mini mozzarelle 2x 7 zł Warzywa/owoce Cebula czerwona 3 szt 1 zł Papryka żółta 2,5 zł Papryka czerwona 2x 5 zl Bakłażan 2 zł Panzanella ze stekiem, makaronowa sałatka caprese, tajski makaron z dresingiem z masła orzechowego, miks soczewicowo-ryżowy z krewetkami, tortille z pieczonym batatem i awokado – na koniec zimy mamy dla Was pięć prostych, zdrowych sałatek (jedna zawinięta), które można zamrozić. Niech Was nie przeraża makaron w składzie dwóch lanczy w tym tygodniu, bo jest to makaron z mąki z ciecierzycy i z mąki gryczanej. Jesteśmy bardzo zadowoleni z menu na ten tydzień, bo każde danie jest wyjątkowe, zawiera jakiś zdrowe składniki i jest przyrządzane w interesujący sposób. Makaron z ciecierzycy 6 zł Makaron gryczany 7 zł Piersi z kurczaka 2x 4 zł Rostbef 9,5 zł Kiedy lancze na cały tydzień robi się w niedzielę, to część potraw – od środy w górę – musi zostać zamrożona. Jeśli nie macie ochoty na dania rózmrożone – to możecie zamrozic tylko przygotowane wcześniej połskładniki (np. upieczone wcześniej mięso), a np. makaron zrobić na świeżo? Po rozmrożeniu można je odgrzać w mikrofali lub (w przypadku makaronu) przesmażyć na patelni. Polędwica wołowa 16,5 zł Chorizo 5 zł My uważamy, że warto poświęcić kilka godzin w weekend, żeby prze tydzień nie stać w garach. Z drugiej strony jest tak zakomponowana, żeby nie była przeładowana kaloriami i dostarczała najważniejszych składników – potrzebnych do budowy mięśni. Głównie dlatego, że pomidory o tej porze roku nie są jeszcze słodkie, a po upieczeniu cukier koncentruje się w nich i nabierają słodyczy. Polędwiczka z indyka 2x 8,5 zł Piekarnik nie jest niestety idealnym miejscem do robienia steków, ale dużym plusem jest fakt, że mniej się dymi. Nadzienie stanowi upieczony batat, ugnieciony z awokado z dodatkiem limonki, kolendry i szczypioru. Pozbądź się oponki zimowej Wiosna u nas za oknem, w sercu i w kuchni. W związku z tym fundujemy sobie energetyczne menu pełne warzyw i słońca. Użyliśmy świderków z mąki z ciecierzycy. Zobaczcie całe menu: Klasyczna włoska, letnia sałatka, z czerstwym pieczywem, idealna na upały. Można je kupić w jednej z ogólnopolskich sieci dyskontów. Rzeczywiście są w zestawie, własnego wyrobu, zdrowe, bez miliona sztucznych dodatków, jak w większości sklepowych tortilli. Sałatka zamknięta w opakowaniu z pieczywa domowego wyrobu. Ukuliśmy nawet hasło, że czas pozbyć się zimowych oponek, nie tylko w samochodzie. Gotowanie można zresztą rozłożyć na etapy i część rzeczy zrobić w sobotni wieczór. Każde z dań bardzo ładnie się mrozi, także makaron i tortilla. Tu z dopalaczem w postaci solidnego steka wołowego. Jeśli hasło sałatka kojarzy Wam się z przekąską, wypróbujcie naszych przepisów i zmienicie zdanie. (Zobacz przepis) Przepisy na kolejne dania będziemy dodawać codziennie rano Makaron dobrze się mrozi

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/menu-na-tydzien-sycace-salatki-na-poczatek-wiosny/