Sałatka caprese

Magdalena
Sałatki
05.11.2018 9:04
Sałatka caprese

Sałatka caprese, składniki na 2 porcje: 2 kule sera mozzarella 2 średniej wielkości pomidory 8-10 liści świeżej bazylii 4 łyżki oliwy świeżo zmielony czarny pieprz Zaczynamy od umycia pomidorów i pokrojenia ich w plastry o grubości ok 0,5 cm. Mozzarellę również kroimy w plastry. Jednym z wielu była oczywiście sałatka caprese i choć jadłam ją już w Polsce, to nie zapamiętałam jej tak, jak podczas tego wyjazdu. Trochę głowiliśmy się jak by tu oddać ten wyjątkowy smak w przepisie korzystając tylko z ogólnodostępnych składników i mamy na to kilka sposobów. Pomidory, najlepiej z krzaka lecz poza sezonem wybieramy tylko te w pełni dojrzałe, mają być wręcz miękkie. Na talerzu układamy na przemian plaster pomidora, plaster sera mozzarella oraz listek bazylii. Nie wiem czy to urok wakacji, innego klimatu czy po prostu głodu po całodniowym zwiedzaniu, ale ten trzyskładnikowy specjał zachwycił nas swoim smakiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://mmcooking.pl/2018/10/28/salatka-caprese/