SAŁATKA Z FIOLETOWYM I BIAŁYM KALAFIOREM Z DRESSINGIEM Z AWOKADO I KOLENDRĄ

Joanna
Sałatki
13.08.2018 18:10
SAŁATKA Z FIOLETOWYM I BIAŁYM KALAFIOREM Z DRESSINGIEM Z AWOKADO I KOLENDRĄ

Sól Sok z ½ części limonki Oliwa Dressing z Awokado i Kolendrą 1 filiżanka młodego jarmużu lub szpinaku 1 awokado Garść świeżej kolendry 3-4 ząbki czosnku Sok z około 1 limonki Awokado to doskonałe źródło zdrowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych; te kwasy tłuszczowe pomagają zredukować poziom złego cholesterolu LDL i tym samym zmniejszają ryzyko zachorowalności na choroby serca. Kolendra poprawia walory smakowe sałatki – nadaje cytrynowy smak który idealnie komponuje się z limonką. Sałatka z różnych kalafiorów – połączenie jest bardzo proste lecz smaczne i sycące. Tłusta oliwa z oliwek zawiera związki fenolowe które pomagają zredukować stany zapalne . Jest idealna na lunch gdzie z odrobiną kaszy bulgur i kurczakiem skomponują pełnowartościowy posiłek. Oliwę z oliwek dodajemy w takich ilości aby dressing miał odpowiednio konsystencję.