Najlepsze ogórki kanapkowe

Jolanta
Przetwory
05.09.2017 5:56
Najlepsze ogórki kanapkowe

Składniki ok. 6 słoików 400 ml ogórków kanapkowych: 1,5 kg ogórków średniej wielkości 500 ml wody 1 i 3/4 szklanki octu 10%, 1 i 3/4 szklanki cukru 1 łyżka gorczycy 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 10 kulek ziela angielskiego 1 łyżka kurkumy 1 płaska łyżka soli morskiej Oprócz klasycznych ogórków kiszonych, zrobiłam ponownie hit ogórkowy: ogórki w sosie pomidorowym, oraz ogórki małosolne w plastrach, pikle z papryką, korniszony, sałatkę szwedzką i ogórki w zalewie musztardowej. Ja pasteryzowałam ogórki sałatkowe w piekarniku w 125 stopniach C przez ok. 15 minut. W tym roku postanowiłam ponownie zrobić ogórki kanapkowe z kurkumą. Ogórki kanapkowe zrobiłam w połowie sierpnia, ale połowa zawartości słoików pozostała wspomnieniem. Przygotowanie najlepszych ogórków kanapkowych: Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki. Słoiki myjemy i wyparzamy w piekarniku w 125 stopniach. Słoiki pasteryzujemy pod przykryciem około 5-7 minut (od zagotowania wody) w garnku wyłożonym bawełnianą ścierką. Układamy ogórki ciasno w słoikach, aby potem nie wypłynęły do góry. Znów zrobiłam całą masę ogórkói) na zimę w różnej postaci.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/marynaty/ogorki-kanapkowe/