Domowy Sweet Chili Sauce

Jolanta
Przetwory
30.08.2016 7:52
Domowy Sweet Chili Sauce

Składniki: 1 szklanka wody ½ szklanki octu ryżowego (może być też ocet jabłkowy lub ocet winny) ½ szklanki cukru 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka suszonego, mielonego czosnku 6 sztuk – czerwone papryczki chili ¼ łyżeczki soli Do zagęszczenia: Ten azjatycki słodki sos chili można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy, jednak jego zawartość może się rozwarstwić, ale to normalne zjawisko, nie oznacza że sos się popsuł, wystarczy potrząsną kilkakrotnie słoikiem z sosem tuż przed użyciem a jego zawartość ponownie powróci do właściwego stanu. Do rondelka wlewamy ½ szklanki wody, ocet ryżowy, cukier, jeśli nie mieliśmy świeżego czosnku to dodajemy teraz mielony czosnek, sól i doprowadzamy do wrzenia, mieszamy do rozpuszczenia cukru. Płuczemy papryczki i odcinamy tylko ogonki, kroimy drobniej wraz z pestkami i wrzucamy do blendera kielichowego, wlewamy ½ szklanki wody, dodajemy ząbki czosnku i dokładnie miksujemy. W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z ½ szklanki wody i powoli wlewamy do sosu cały czas mieszając. Teraz ten Sos Sweet Chili można kupić w każdym supermarkecie, jednakże domowej roboty jest najsmaczniejszy, do tego ciut tańszy i bez żadnych konserwantów, czy sztucznych barwników. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko świeże, czerwone papryczki chili, cukier, ocet ryżowy, wodę, odrobinę soli i mąkę ziemniaczaną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/marynaty/sweet-chili-sauce/