Limoncello

Malgorzata
Przetwory
02.10.2015 10:56
Limoncello

Jeśli ktoś się bardzo śpieszy może czas przygotowań skrócić nawet do 14 dni (7 dni moczenie skórek, dodać syrop cukrowy, wymieszać, przefiltrować, rozlać do butelek, odstawić na 7 dni). - Cytryny wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć, cienko obrać (żółtą skórkę, bez albedo) przy pomocy obieraczki do warzyw, skrobaka do cytrusów lub otrzeć skórkę na tarce. Nastawiając likier w ciągu kilu najbliższych dni, wg. tego przepisu, zdążycie akurat na zakończenie karnawału ;) Moje limoncello już pracuje. - Odstawić na 7-10 dni w ciemne miejsce, codziennie potrząsając słojem. Nie trzeba też jakoś specjalnie się uzbrajać w cierpliwość (jak przy nalewka) bo efekty pracy są do skonsumowania po ok. 14-40 dniach. Składniki: - 500 ml spirytusu 95%, - 500 ml wody, - 500 g cukru, - 6-8 cytryn.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://szczyptasmaq.blogspot.com/2014/12/karnawaowe-limoncello.html