Konfitura truskawkowa z wanilią

Ewelina
Przetwory
26.08.2015 21:36
Konfitura truskawkowa z wanilią

Składniki na 3 słoiczki po 250 ml i ciut do zjedzenia łyżeczką na bieżąco: Ok. 1 kg truskawek, 250 ml cukru, 1 cytryna, 1 op. cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi Truskawki myjemy, osączamy na durszlaku, odrywamy szypułki. Truskawki przekładamy do garnka o grubym dnie, delikatnie dusimy tłuczkiem do ziemniaków, zasypujemy cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, sokiem z cytryny wraz z miąższem, odstawiamy na godzinę. A sezon na truskawki powoli się kończy, więc to jest ostatni gwizdek aby z nich coś zrobić. Konfitura truskawkowa z wanilią to moja propozycja na wykorzystanie pachnących, słodkich truskawek. Kiedy truskawki puszczą sok, garnek stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy konfiturę przez 30 minut. Ja nie usuwam piany, gdyż na sam koniec wystarczy konfiturę dokładnie przemieszać kilka razy łyżką to znika. Konfitura z aronii konfitura truskawkowo-rabarbarowa dżem truskawkowy niskosłodzony Frużelina truskawkowa Frużelina jagodowa Frużelina truskawkowo-arbuzowa

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/marynaty/konfitura-truskawkowa-z-wanilia/