Ogórki z chili

Monika
Przetwory
23.07.2015 23:38
Ogórki z chili

Chili dodajemy wedle uznania, ja raczej jestem miłośniczką łagodnych smaków tylko męzuś woli ostrzejsze ale i tak dodaje raczej tą minimalną ilość. składniki: 2 kg dużych ogórków (duże długie ale bez dużych pestek) 2 łyżki soli kamiennej 8 łyżek oleju rzepakowego 2 duże ząbki czosnku 1-3 łyżeczki chili (lub ostrej papryki lub chili pieprz cayenne) 1 szklanka octu 10 % 0,5 kg cukru Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Następnie pokrojone ogórki przełożyć do garnka i zasypać solą, wymieszać i zostawić tak na ok 6 godzin. Na patelni podgrzać 8 łyżek oleju rzepakowego dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Z tej ilości ogórków wychodzą 4 słoiczki o pojemności 0,5 l. Do ogórków dodać chili, ilość wedle własnego smaku Nie obierać ze skóry, odkroić piętki i pokroić w grube plastry ok 1,5 cm grubości. Chwile smażyć aż uwolni się aromat czosnku i dodać do ogórków. Ogórki zalać wystudzoną zalewą i odstawić na kolejne 12 godzin.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2015/07/ogorki-z-chili.html