Kiszone ogórki na zimę

Agata
Przetwory
28.07.2020 10:04
Kiszone ogórki na zimę

2 łyżki soli kamiennej niejodowanej 2 litry wody pęczek baldachów kopru 2 łyżeczki gorczycy 1 duża główka czosnku kawałek korzenia chrzanu liście chrzanu, wiśni lub czarnej porzeczki Wykonanie: Ogórki myjemy i moczymy w zimniej wodzie przez 2-3 godziny. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy na kiszone ogórki: Kiszone ogórki na zimę Słoiki dokładnie zakręcamy i ustawiamy na przykład na blacie kuchennym koniecznie na tacy, ponieważ podczas procesu fermentacji mogą kipieć. Słoiki z ogórkami na czas fermentacji warto ustawić na tacy, ponieważ podczas kiszenia solanka będzie buzować i wyciekać ze słoików. Jeśli nie macie takiego miejsca, to popytajcie na targu w Waszej okolicy, na pewno sprzedawcy Wam podpowiedzą, gdzie warto je kupić. W każdym słoiku układamy 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, koper, liście chrzanu, wiśni lub czarnej porzeczki (do wyboru) i 1/2 łyżeczki gorczycy. W Internecie jest mnóstwo różnych przepisów, ale ja dziś chciałam się z Wami podzielić moim sposobem na udane i jędrne ogórki kiszone. Druga połowa lipca to jest najodpowiedniejszy moment na kiszenie ogórków na zimę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2020/07/kiszone-ogorki-na-zime.html