Sałatka z cukinii - do słoików

Bartek
Przetwory
21.07.2020 21:08
Sałatka z cukinii - do słoików

😉 Składniki na sałatkę z cukinii – do słoików: 2 kg cukinii 3 duże cebule 2 czerwone papryki 3 marchewki 2 łyżki soli 3 łyżeczki gorczycy 6 liści laurowych 12 ziarenek ziela angielskiego 12 ziarenek pieprzu czarnego Zalewa: Sałatka z cukinii z dodatkiem marchewki, papryki i cebuli to jedna z lepszych sałatek jakie można uszykować na zimę. Tym razem postawiłam na sałatkę z cukinii, ponieważ mam tego warzywa, aż nadmiar. Warzywa pozostawić na 1-2 godziny, w tym czasie puszczą soki, które należy odlać. Pyszna, chrupiąca, słodko-kwaśna sałatka z cukinii poleca się na zimę. 5. Sałatkę z cukinii pasteryzować na mokro około 15 minut. Do garnka wlać cztery szklanki wody, dodać pół szklanki cukru i zagotować, mieszać, aż cukier się rozpuści. Do szerokiego garnka, na dno położyć ściereczkę, a następnie ułożyć słoiki, tak aby się nie stykały. Garnek postawić na gazie na średnim palniku i doprowadzić do wrzenia. Cebulę połączyć z cukinią, dodać dwie łyżki soli i wymieszać dokładnie za pomocą rąk. 1 szklanka octu spirytusowego 10% 4 szklanki wody 1/2 szklanki cukru Przygotowanie: 1. Następnie do przygotowanych słoików dość ciasno nakładać warzywa, zostawiając 2-3 cm wolnej przestrzeni. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotujzprezesem.pl/2017/08/salatka-z-cukinii-do-sloikow/