Domowy ketchup: przepis jak zrobić

Justyna
Przetwory
25.09.2019 16:47
Domowy ketchup: przepis jak zrobić

0,315l Składniki: - 2kg pomidorów odmiany lima - 5 ząbków czosnku - 1.5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu - 1 łyżeczka nasion kolendry - 4 goździki - 100g cukru - 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej - 2 łyżeczki soli - 1 łyżka octu Przygotowanie: Stawiamy garnek na gazie i co jakiś czas mieszając, gotujemy ketchup około 1 godziny, w zależności od tego jak gęsty chcemy uzyskać ketchup. - Po 40 minutach, kiedy pomidory się rozgotują, rozdrabniamy je blenderem, na gładki pomidorowy sos, który przecieramy przez sitko, tak, by na sicie zostały tylko skórki i nasionka. Przepis na ketchup jest bardzo łatwy, więc nie powinny obawiać się go nawet osoby początkujące w kuchni. Stawiamy garnek na gazie i całość gotujemy około 40 minut, pod przykryciem, mieszając co jakiś czas.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.niepieprz.pl/domowy-ketchup-przepis-jak-zrobic/