Ogórki po królewsku - znikają w mgnieniu oka! Każdy, kto ich posmakuje prosi o przepis!

Helka
Przetwory
10.08.2019 22:53
Ogórki po królewsku - znikają w mgnieniu oka! Każdy, kto ich posmakuje prosi o przepis!

Ogórki po królewsku – Składniki: Ogórki po królewsku – składniki na zalewę: - 2 szklanki wody – 500 ml - 1 szklanka octu spirytusowego 10% – 250 ml - 2 szklanki cukru – ok. 420 g - 2 łyżki miodu Ogórki królewskie – dodatkowe składniki: - 2,5 kg ogórków gruntowych (najlepiej średniej wielkości, ewentualnie dużych) - 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej - 5 dużych baldachów kopru (po 1 baldachu do słoika) - 5 ząbków czosnku (po 1 ząbku czosnku do słoika) - 2,5 łyżeczki gorczycy białej (po pół łyżeczki gorczycy do słoika) Dlatego też polecamy wykonać ich większą ilość, by móc się cieszyć smakiem ogórków królewskich przez cały rok! Ogórki po królewsku Ogórki te są bardzo podobne do naszego przepisu na ogórki w miodzie, aczkolwiek tamte są w wersji “koreczkowej i bez obierania skórki. Przepis na ogórki po królewsku: - Ogórki, które zostały kupione w sklepie (bądź na rynku) lub też sporo wcześniej zerwane z krzaczka, warto przed przystąpieniem do wykonywania przetworów najpierw namoczyć, by był jędrne, a nie wysuszone. Pokroić w plasterki (ale nie za cienkie) – ja to robię za pomocą robota kuchennego, który kroi ogórki na cienkie plasterki o grubości ok. 2 mm. Następnie zlać całą wodę (soki puszczone przez ogórki) – ta woda nie będzie już potrzebna w dalszym procesie tworzenia ogórków po królewsku. Ogórki po królewsku – czyli pyszne ogórki z miodem w zalewie słodko-kwaśnej. Słoiki z ogórkami po królewsku pozostawić do ostudzenia, a następnie przenieść je w chłodne, suche i zacienione miejsce (np. do spiżarki lub do piwnicy) i gotowe! Na początek przygotuj garnek, w którym na raz wejdzie 5 słoików o pojemności 500 ml. Odstawić na 2-3 godziny do namoczenia, a po tym czasie zlać wodę, a ogórki przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć. Tak więc gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu na ogórki z miodem po królewsku. Na dni takiego garna należy wyłożyć materiałową ściereczkę, a następnie poukładać dobrze zakręcone słoiki z ogórkami po królewsku. Te ogórki są tak rewelacyjne w smaku, że każdy prosi nas o przepis na nie. Wlać wodę do 3/4 wysokości słoików (woda powinna być w temperaturze podobnej do zalewy – by zbyt duża różnica temperatur nie spowodowała pęknięcia słoików). Jak pasteryzować słoiki z ogórkami po królewsku na zimę?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/ogorki-po-krolewsku/