Ogórki po kartusku – pyszne ogórki w zalewie słodko-kwaśnej! REWELACJA! Sprawdź!

Helka
Przetwory
06.08.2019 16:04
Ogórki po kartusku –  pyszne ogórki w zalewie słodko-kwaśnej! REWELACJA! Sprawdź!

A skoro przepis na ogórki kartuskie jest szybki i prosty, to koniecznie go wypróbujcie przy najbliższej okazji! :) \ Ogórki po kartusku – Składniki: Ogórki po kartusku – Składniki na wypełnienie słoików: ok. 2 kg małych ogórków gruntowych 2 średnie czerwone papryki – ok. 400 g 3 małe cebule – ok. 270 g 9 ząbków czosnku 9 baldachów kopru 1/3 łyżeczki ziaren gorczycy do każdego słoika 2 ziarenka ziela angielskiego do każdego słoika 1 liść laurowy do każdego słoika Ogórki po kartusku – Składniki na zalewę: 6 szklanek wody (1,5 litra) 1 szklanka octu spirytusowego 10% (250 ml) 0,5 kg cukru 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej Przepis na ogórki po kartusku: Wszystkie składniki na zalewę (ocet, cukier, sól i wodę) wlać do garnka, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Cebule pokroić na mniejsze cząstki (ja kroiłam na ciut mniejsze kawałki niż 1/8 cebuli – tak by mi wyszło 27 cząstek cebuli – po 3 cząstki na 1 słoik – równe 30 g cebuli na słoik). Jak spojrzycie na poniższy przepis na ogórki po kartusku, to w pierwszym momencie może Was przerazić ilość cukru dodana do zalewy, ale uwierzcie mi, że w smaku ogórki nie wychodzą za słodkie. Ogórki po kartusku – czyli inaczej ogórki po kaszubsku, to pyszne ogórki w zalewie słodko-kwaśnej rodem z serca Kaszub, czyli Kartuz :) Do każdego słoika włożyć: 1/3 łyżeczki ziaren gorczycy, 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 duży baldach kopru oraz 1 obrany i przekrojony na pół ząbek czosnku. Szczególnie polecamy przepisy na: ogórki w curry, ogórki w musztardzie oraz ogórki w zalewie gyros. Także zapraszam po pyszny i sprawdzony przepis na ogórki po kartusku. Następnie pokroić wzdłuż na paski (tak, by uzyskać 27 pasków – po 3 paski do każdego słoika). W tym celu należy przygotować duży garnek, który pomieści 9 półlitrowych słoików lub podzielić pasteryzację na 2 tury (raz pasteryzować 5 słoików, a potem pozostałe 4). Po tym czasie wyciągnąć słoiki z garnka i postawić je do góry dnem na blacie. przepis Ogórki kartuskie to nic innego jak chrupiące i smaczne ogórki konserwowe z dodatkiem cebuli i czerwonej papryki. Na dno garnka wyłożyć ściereczkę, włożyć słoiki i zalać je wodą do ich 3/4 wysokości (woda powinna mieć temperaturę zbliżoną do temperatury zalewy). Smacznego! Więcej inspiracji na zapasy na zimę znajdziecie tutaj:

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/ogorki-po-kartusku/