Dżem morelowy

kardamonovy
Przetwory
30.07.2019 11:29
Dżem morelowy

Składniki: 2 kg moreli 500 g cukru (lub więcej) Morele myjemy, pozbywamy się z nich pestek, przekrawamy na pół, wrzucamy do naczynia z grubym dnem. Smażymy na małym ogniu do redukcji płynów, aż do uzyskania gęstego dżemu (pamiętajcie, że po ostygnięciu dżem jeszcze zgęstnieje). 5 minut później byłam z powrotem w warzywniaku, po kolejne 4 kg. Z tej ilości składników wyszło mi 6 słoiczków (po ok. 180 g każdy). Parę dni temu kupiłam jedną sztukę, dla córy, niech próbuje nowych smaków. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, zamykamy wyparzonymi nakrętkami i odstawiamy do góry dnem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/dzem-morelowy/