Ogórki konserwowe

kardamonovy
Przetwory
23.07.2019 9:37
Ogórki konserwowe

czubata łyżka soli kamiennej 2 łyżki cukru 1 duża marchewka pokrojona w grubsze plasterki około 9 ząbków czosnku około 9 liści laurowych około 18 ziaren ziela angielskiego 9 małych kawałków korzenia chrzanu kilka łodyg kopru gorczyca Ogórki dokładnie myjemy, odstawiamy. Do słoików wrzucamy po 2 plasterki marchewki, po 1 ząbku czosnku, 1 liściu laurowym, 2 zielach angielskich, 1 kawałku chrzanu, 1 łodydze kopru i paru ziarenkach gorczycy. Składniki: 1-1,5 kg małych ogórków 2 litry wody 1 szklanka octu 10% 1 Jeżeli chodzi o rodzaj gorczycy, możecie użyć białej, ja w domu znalazłam jedynie czarną, dlatego wylądowała w słoikach. Z tej ilości składników wyszło mi 9 średnich słoików. Różnie to może u Was wyjść, wszystko zależy od wielkości ogórków, kształtu słoików, itd.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/ogorki-konserwowe/