Nalewka winogronowa

Monika
Przetwory
07.10.2018 21:34
Nalewka winogronowa

składniki: 1 kg dojrzałych ciemnych winogron (już oczyszczonych i bez ogonków) 300 g cukru 250 ml zimnej przegotowanej wody 500 ml spirytusu 95% Owoce pozbawić ogonków, dokładnie umyć i oczyścić z wszelkich paprochów, usunąć wszelkie nadpsute owoce. Słoik przykryć ściereczką lub gazą i odstawić na parapet na ok 24 godziny aby owoce puściły sok a cukier się rozpuścił. W międzyczasie kilka razy zamieszać zawartością słoja aby cukier szybciej się rozpuścił. Gdy cukier się rozpuści wymieszać spirytus z wodą i zalać owoce. Słój dobrze zakręcić pokrywką i odstawić do szafki na ok 6-8 tygodni. Po tym czasie owoce oddzielić od nalewki, dobrze odcisnąć przez gazę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2018/10/nalewka-winogronowa.html