Konfitura Truskawkowa

Paulina z Na To Mam Ochotę
Przetwory
01.07.2018 22:37
Konfitura Truskawkowa

Składniki: 3 kg truskawek + 500 g truskawek (po 2-3 dniach dodajemy dopiero dodatkowe 500 g, można taką ilość dokupić później, aby były świeże, lub pominąć całkowicie ten etap) 4 łyżki soku z cytryny lub płaska łyżeczka kwasku cytrynowego (dla utrwalenia koloru) 1 kg cukru + 4-5 łyżek cukru (jeśli dodajemy dodatkowe 500 g truskawek) Około 3 kg truskawek odszypułkować, umyć. Dodać 500 g pokrojonych w ćwiartki świeżych truskawek, 4-5 łyżek cukru i 2 łyżki soku z cytryny. Garnek należy umieścić na palniku - gotować na minimalnej mocy palnika, z lekko chyloną pokrywką przez około 3 godziny, co jakiś czas zamieszać. Konfiturę ponownie doprowadzić do zawrzenia i gotować na minimalnej mocy palnika - już bez pokrywki - przez około 1-2 godziny, lub krócej/dłużej - często mieszając. W odróżnieniu od dżemu - tutaj tradycyjnie długo gotujemy owoce w całości ze sporą ilością cukru - najlepiej rozłożyć ten proces na dwa-trzy dni. Odstawić. Drugiego dnia ponownie gotować na małym ogniu przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Umieścić owoce w garnku, zasypać cukrem, przykryć i odstawić na 5 godzin w chłodne miejsce (można nawet do lodówki). Gotować około 10-15 min., tutaj zależy nam aby dodane truskawki się nie rozpadły i nie zmieniły koloru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/konfitura-truskawkowa.html
Na To Mam Ochotę

Na To Mam Ochotę

Paulina z Na To Mam Ochotę

facebook