Mini Lasagna

Krzysztof
Przekąski
06.03.2014 9:47
Mini Lasagna

Przepis

Składniki:

250 g mięsa mielonego

1 cebula

1 kartonik pomidorów krojonych (najlepiej tych z dodatkiem czosnku)

2 ząbki czosnku (jak nie ma pomidorów czosnkowych)

po 1 łyżeczce suszonej bazylii, oregano i tymianku

pół łyżeczki rozmarynu

kilka listków świeżej bazylii

płaska łyżeczka soli

szczypta cukru

6 płatów makaronu do lasagne

1 kulka mozzarelli

creme fraiche lub kwaśna śmietana

szczypiorek

Mięso mielone podsmażamy na oleju wraz z pokrojoną w kostkę cebulą oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku. Dodajemy pomidory z kartonika, zioła suszone i posiekaną bazylię, sól i cukier. Pozwalamy gotować się sosowi na małym ogniu przez ok. 15-20 minut. W tym czasie gotujemy w czajniku wodę, przelewamy do garnka, solimy, dodajemy kapkę oleju i doprowadzamy do wrzenia. Obgotowujemy w niej płaty makaronu lasagne. Każdy przez 5-7 minut. Najlepiej obgotowywać dwa jednocześnie mieszając aby się nie posklejały. Ale każdy może stworzyć własną technikę obgotowywania :) Po wyjęciu płaty przekrawamy na dwie części (wyjdą mniej więcej kwadratowe). Ręcznik kuchenny moczymy w oleju i przecieramy nim wgłębienia w formie na muffinki. Układamy każdy kawałek płata na dwunastu wgłębieniach (będą dość sztywne). Na środku każdego robimy kleks z creme fraiche lub śmietany (świetnie zastąpi beszamel). Nakładamy łyżką sos pomidorowy tak, aby pod jego ciężarem makaron zapadł się do środka i utworzył gniazdko. Rozkładamy tak cały sos do jego wyczerpania lub go czasu gdy zabraknie na niego miejsca. Mozzarellę kroimy w małą kostkę i układamy na wierzchu muffinek. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC na 15 minut.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną