Tarta z łososiem w śmietanowym sosie

Ewelina
Przekąski
07.12.2016 11:42
Tarta z łososiem w śmietanowym sosie

Składniki

  • 350 gram łososia
  • 250 gram mąki pszennej
  • 170 gram masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody
  • Masa śmietanowa
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 duże jajka
  • pieprz cytrynowy
  • 3 łyżki chrzanu
  • kapary

Przepis

Mąkę, masło, żółtka ora wodę wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy ciasto do lodówki na godzinę.Zdjęcie Tarta z łososiem w śmietanowym sosie #1

Zdjęcie Tarta z łososiem w śmietanowym sosie #2

Zdjęcie Tarta z łososiem w śmietanowym sosie #3

Łososia kroimy na małe kawałki a następnie skrapiamy cytryną. W wysokim naczyniu mieszamy śmietanę z jajkami. Całość doprawiamy pieprzem cytrynowym oraz chrzanem. Dokładnie mieszamy oraz doprawiamy solą.

Zdjęcie Tarta z łososiem w śmietanowym sosie #4

Zdjęcie Tarta z łososiem w śmietanowym sosie #5

Zdjęcie Tarta z łososiem w śmietanowym sosie #6

Zdjęcie Tarta z łososiem w śmietanowym sosie #7

Ciasto wykładamy na blaszkę do pieczenia a następnie podpiekamy przez 30 minut w 180 stopniach. Na podpieczone ciasto wykładamy łososia, kapary, koperek a następnie zalewamy zalewą śmietanową. Całość pieczemy około 20 minut 180 stopniach.

Zdjęcie Tarta z łososiem w śmietanowym sosie #8

Zdjęcie Tarta z łososiem w śmietanowym sosie #9

Zdjęcie Tarta z łososiem w śmietanowym sosie #10

Zdjęcie Tarta z łososiem w śmietanowym sosie #11

Zdjęcie Tarta z łososiem w śmietanowym sosie #12

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną