Ajvar

kardamonovy
Przekąski
02.10.2016 12:41
Ajvar

Sos z papryk i bakłażanów Pasta paprykowa z fetą Pasta z pieczonej papryki z masłem orzechowym i imbirem Składniki: 8 czerwonych papryk 1 duży bakłażan 3 ząbki czosnku 1 chili 1 łyżka miodu 1 łyżeczka octu winnego sól olej rzepakowy/oliwa Bakłażana kroimy wzdłuż na pół. Podobne przepisy: Pasta z grillowanego bakłażana Muhammara – sos paprykowy z orzechami Sos z pieczonej papryki Do blendera wrzucamy papryki, miąższ z bakłażana, chili, miksujemy na gładką pastę. Warzywa skrapiamy olejem lub oliwą i pieczemy (odwrócone skórą do dołu) w piekarniku, w 180 stopniach około 25 minut. Od razu piszę, że będzie wegetariańsko – korzystam z niedzielnej nieobecności My. Pierwszy raz robię tego typu pastę w większej ilości, więc postanowiłam ją wpakować do słoików i odłożyć do spiżarni. Z tej ilości składników wyszły mi 4 małe słoiczki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/ajvar/