Focaccia z oliwkami

Agata
Przekąski
19.01.2016 17:41
Focaccia z oliwkami

Focaccia z oliwkami Składniki na 2-3 sztuki: (wg. J. Hamelmana) Zaczyn płynny 30 g aktywnego zakwasu pszennego 150 g mąki pszennej chlebowej 650 180 g wody Ciasto chlebowe 360 g płynnego zaczynu 360 g letniej wody 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1850 630 g mąki pszennej chlebowej 650 2 łyżeczki soli 200 g czarnych oliwek osuszonych, przekrojonych na pół Wykonanie: Wszystkie składniki płynnego zaczynu mieszamy i zostawiamy na blacie kuchennym na 12-16 godzin. Ciasto wyrabiamy mikserem przez 3 minuty na 1-wszym biegu i kolejne 3 minuty na 2-gim biegu. Wierzch smarujemy obficie oliwą z oliwek, dekorujemy odłożonymi oliwkami i zostawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu na około 30-40 minut. Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części, z każdej formujemy focaccię i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/11/focaccia-z-oliwkami.html