Mini pizze

Ewelina
Przekąski
05.01.2015 9:28
Mini pizze

Przepis

ciasto:

ok. 2 szklanki mąki,

10 g świeżych drożdży,

1 łyżka oleju,

60 ml mleka,

60 ml wody,

dwie szczypty cukru,

szczypta soli.

dodatki:

1/2 puszki pomidorów z bazylią,

50 g żółtego sera,

kilka różyczek brokuła,

6 brykietów mrożonego szpinaku,

1/4 fety,

kilka czarnych oliwek.

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy, aż drożdże i cukier się rozpuści. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dolewamy mleko z drożdżami, letnią wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce, dosypujemy troszkę mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na placek.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Fetę pokrojoną w kostkę, plasterki czarnych oliwek, różyczki brokuła. Różyczki brokuła obgotowujmy wcześniej ok. 2 minut. Pieczemy ok. 17 minut w 180 stopniach. Wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiam czas na 17 minut i temperaturę 180 stopni .

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną