Rolada buraczkowa ze śledziami

Magdalena
Boże Narodzenie
01.12.2020 0:22
Rolada buraczkowa ze śledziami

Składniki: Ciasto: 3 jajka 2 małe buraki 1/2 szklanki mleka 1 łyżka oleju 4-5 czubatych łyżek mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej sól Nadzienie: 250 g serka śmietankowego 1 płaska łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 2 ogórki kiszone 1/2 cebuli 1/2 dużego jabłka 1 mały pęczek szczypiorku 3 filety śledziowe w oleju pieprz, sól Wykonanie: Ciasto: Buraki razem ze skórką szorujemy pod bieżącą wodą, a następnie umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Rolada wykonana jest z omletowego ciasta biszkoptowego z dodatkiem buraczkowego puree i nadziana sałatką śledziową z ogórkami kiszonymi, jabłkiem oraz cebulką. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy wszystko łyżką, aby masa nie opadła i była puszysta. Następnie jeszcze gorące ciasto przekładamy na lekko wilgotną ściereczkę, odwracając go i delikatnie ścigamy papier na którym się piekło. Delikatne, lekko słodkie ciasto biszkoptowe świetnie współgra z ostrzejszymi w smaku śledziami oraz wyrazistymi ogórkami kiszonymi. Masę wykładamy na blaszkę (wymiary około 25 x 36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy łyżką po całej powierzchni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kuchniamagdaleny.pl/2020/11/rolada-buraczkowa-ze-sledziami.html