Maślane bułeczki z gorgonzolą i gruszką

Picante-
Przekąski
22.10.2020 12:23
Maślane bułeczki z gorgonzolą i gruszką

Składniki: Ciasto: - 400 g mąki pszennej typ 450 - 20 g świeżych drożdży - 1 łyżka cukru - 110 ml zsiadłego mleka - 110 ml ciepłego mleka - 150 g bardzo miękkiego masła - 1 jajko - 1 żółtko - szczypta soli Dodatki: - 2-3 gruszki - około 150-200 g gorgonzoli - orzechy laskowe lub włoskie - opcjonalnie miód Wykonanie: Z ciepłego mleka, drożdży, cukru i 2 łyżek mąki robimy rozczyn. Od razu po wyjęciu z piekarnika kładziemy na bułeczki gorgonzolę (można też dodać ją w trakcie pieczenia, na około 5 minut przed wyjęciem bułeczek). Każdą z nich wałkujemy na jednakowej wielkości podłużny, prostokątny placek, który smarujemy masłem i układamy jeden na drugim (ostatniego placka nie smarujemy masłem). Wytrawne, wypełnione gruszką, gorgonzolą i orzechami, jeśli lubicie takie połączenia smakowe, koniecznie wypróbujcie przepis, bo na pewno przypadnie Wam do gustu. Kroimy na kwadraty, następnie każdy kwadrat składamy zlepiając jego dwa boki do środka tak, aby powstała nam koperta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy około 15-20 minut (na złoty kolor). Na wierzch kładziemy plasterki gruszki i posypujemy orzechami włoskimi.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://blog.karolinapolkowska.pl/2020/10/maslane-bueczki-z-gorgonzola-i-gruszka.html