Pasta z awokado z serkiem

Julianna
Przekąski
07.08.2020 13:13
Pasta z awokado z serkiem

Jeśli szypułka odchodzi z trudem, a pod nią jest jasny miąższ, takie awokado jest niedojrzałe, z kolei jeśli szypułka sama odpada i pod nią zobaczymy czarną plamę - takie awokado już zaczęło się psuć. Z awokado można przygotować mnóstwo potraw, jak chociażby zapiekane połówki awokado z jajkiem, pesto do makaronu, dodać do kanapek lub sałatek albo zrobić guacamole lub inną pastę, a nawet krem na deser. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 ząbek czosnku 1/4 cebuli szalotki sok z cytryny 2 łyżki serka śmietankowego sól opcjonalnie: ostra papryka, natka pietruszki lub kolendra Awokado przekroić, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ, rozgnieść. Sposób z nożem jest jednak niebezpieczny, dlatego polecam użyć bezpieczniejszego narzędzia, np. łyżki albo specjalnego przyrządu, za pomocą którego nie tylko przekroimy owoc na pół, ale także wyjmiemy pestkę i oddzielimy miąższ, zostawiając skórkę, oraz rozgnieciemy go na pastę. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, do przygotowanej pasty lub sałatki można włożyć pestkę z awokado, dzięki czemu miąższ owocu nie ściemnieje tak szybko. Ja przygotowałam pastę z awokado z dodatkiem serka śmietankowego i podałam z chlebkami pieczonymi na patelni. Gdyby poproszono mnie opisać smak awokado, miałabym problem - bo awokado smakuje jak... awokado. Twarde, niedojrzałe owoce są bez smaku, nie da się wyjąć miąższu, a obieranie ich nożem kompletnie mija się z celem. To ważne, nie wolno awokado zgniatać i ściskać, ponieważ w tych miejscach miąższ stanie się ciemny. W dojrzałym awokado szypułkę łatwo da się usunąć, a obszar pod nią powinien być zielony. Awokado to niezwykle zdrowy owoc, zawiera nienasycone tłuszcze, z czego większość stanowią tłuszcze jednonienasycone, dlatego pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Nie ma wyrazistego smaku, nie ma w sobie słodyczy czy kwasowości, nie jest gorzkie ani ostre.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2020/08/pasta-z-awokado-z-serkiem.html