Śledź po polsku

Jolanta
Przekąski
25.02.2020 7:05
Śledź po polsku

Śledź po polsku, składniki na 3 porcje): 7 sztuk filetów śledzi matias 1 czerwona cebula lub 2 szalotki 2 ogórki kiszone lub 1 duży ogórek kiszony 75 g (mała puszka) groszek konserwowy szczypiorek 3 jajka 3 łyżki majonezu słodka papryka mielony pieprz Przygotowanie: Śledzie wyjmujemy z solanki, zalewamy zimna wodą i moczymy w wodzie kilkakrotnie ją zmieniając. W tym daniu są składniki tradycyjnej polskiej kuchni: śledzie solone, jajka na twardo, ogórek kiszony, zielony groszek konserwowy, cebula, majonez i szczypiorek. Połówki ugotowanych na twardo jajek owijamy podłużnymi paskami śledzi matiasów (możemy je spiąć wykałaczkami), na wierzchu jajka układamy sałatkę warzywno-śledziową (ok. 1 łyżki). Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 minut od włożenia do zimnej wody), studzimy, obieramy i kroimy na pół. Ten śledź z Japonią nie ma nic wspólnego, tak samo jak ryba po grecku, ruskie pierogi, czy fasolka po bretońsku. Podaję śledzia po polsku na 3 sposoby, który według Was najlepszy? Tak nazwałam klasycznego śledzia zwanego w Polsce śledziem po japońsku, danie rodem z PRL.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/ryby/sledz-po-polsku/