Tahini

Anna
Przekąski
15.02.2020 16:01
Tahini

Liczba porcji: 220 g Kaloryczność kcal: 65 w 10 g Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska - pełna szklanka jasnego sezamu - 200 g - 2 łyżki delikatnej oliwy - można pominąć Pasta tahini Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Jak przechowywać pastę tahini Pastę możesz użyć od razu lub też zamknąć w słoiczku i trzymać w lodówce przez miesiąc, do 40 dni. Jeśli do pasty nie była dodawana oliwa a planujesz przechować dłużej tahinę w lodówce, to polecam przed zakręceniem słoiczka wlać jedną łyżkę oliwy na wierzch pasty. Jeśli zaś tahini wykorzystasz do zrobienie pysznego hummusu, czy też pasty z warzywami pieczonymi, to możesz śmiało dodać zarówno oliwę, jak i szczyptę soli. Już na początku zaznaczę, że jeśli planujesz wykorzystać pastę sezamową do zrobienia deseru (lody, ciasto, ciasteczka), to nie dodawaj oliwy oraz ewentualnych przypraw takich jak np. szczypta soli. Uprażony sezam przełóż do misy robota kuchennego/malaksera z ostrzami i miksuj/blenduj sezam tak długo, aż zamieni się w gęsty krem. Z podanej ilości składników otrzymasz około 220 gramów pasty sezamowej tahini. Czasem dodaję też szczyptę soli, ale robię to rzadko i tylko wtedy, gdy cała pasta sezamowa zostanie użyta np. do hummusu. Możesz ją dodać jako jeden ze składników ciasteczek maślanych lub też zrobić z niej lody domowe. Odrobina pasty świetnie sprawdza się przy szykowaniu różnych sosów do sałatek z kurczakiem i np. jarmużem. Na zdjęciu poniżej widać sezam jasny łuskany przed po po uprażeniu. Pod koniec miksowania wlewam jeszcze dwie łyżki delikatnej i nie gorzkiej oliwy z oliwek. Tahini Idealna pasta sezamowa, czyli sprawdzony przepis na Tahini. Różnicę widać nie tylko w kolorze, ale i w strukturze. Zobacz jakiego sezamu użyć, oraz jak prawidłowo go uprażyć i zmiksować na uniwersalną pastę. Pastę sezamową można też dodać do pulpy z pieczonych bakłażanów. Jak wykorzystać pastę sezamową Tahini jest podstawowym składnikiem wszelkich hummusów. Dodałam też dwie łyżki delikatnej oliwy z oliwek Monini. Nie praż sezamu ani za długo, ani za mocno. Sezam łuskany nie będzie miał posmaku goryczki po uprażeniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/tahini