Pizza z patelni

Ewa
Przekąski
22.01.2020 16:11
Pizza z patelni

Patelnię przykrywamy i smażymy na małym ogniu przez około 15-20 minut (do czasu aż ciasto na spodzie delikatnie się przyrumieni, a ser na wierzchu roztopi). zbyt mało;) Na 1 pizze z patelni: 2 łyżki majonezu (dałam kielecki) 4 łyżki mąki 1 jajko 2 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli Dodatkowo: około 50-70 g szynki 1 op. mozzarelli w zalewie zioła prowansalskie ketchup Składniki na ciasto umieszczamy w garnuszku lub miseczce i mieszamy do połączenia (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Ciasto wykładamy na zimną patelnię o średnicy 26/28 cm (moja patelnia jest do beztłuszczowego smażenia, jeśli macie inną patelnię warto posmarować ją niewielką ilością oleju). Z tym przepisem śmiało możemy spełnić jego zachciankę:) Ciasto przygotowuje się bez grama drożdży, bez żmudnego zagniatania, bez wyrastania. Do tego ketchup zamiast pomidorowego sosu (ma być na szybko, prawda?) i kilka podstawowych dodatków takich jak szynka i ser. Trzeba się jednak liczyć z tym, że smakiem tradycyjnej pizzy, na drożdżowym cieście nie przypomina.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2020/01/22/pizza-z-patelni/