Bułeczki nadziewane farszem z suszonych grzybów

Magdalena
Przekąski
05.10.2019 9:32
Bułeczki nadziewane farszem z suszonych grzybów

Dziś przychodzę do Was z pysznym, świeżutkim przepisem na domowe bułeczki nadziewane farszem z suszonych grzybów, które z powodzeniem możecie zabrać ze sobą na grzybobranie do lasu lub rodzinny piknik (jeśli pogoda pozwoli). Ciasto na bułki: 350 g mąki pszennej + do podsypania 0,5 szklanki ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1 jajko klasy M + do posmarowania bułeczek szczypta cukru mała szczypta soli sezam do posypania bułeczek Uwaga! Wyciągamy i na podsypanym mąką blacie ugniatamy ręką ciasto na kształt placka (można też ciasto rozwałkować) na grubość około 7 mm. Praktycznie w każdą sobotę udawaliśmy się z tatą z samego rana na grzybobranie. Składniki: Farsz: około 150 g suszonych krojonych podgrzybków Leśne Skarby 1 duża cebula olej do podsmażanie cebuli 1 ząbek czosnku lub 2 szczypty czosnku granulowanego 1 Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1 godzinę. To były najpiękniejsze chwile i zawsze będę je wspominać z uśmiechem na ustach. Składniki farszu przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub w wersji szybszej wkładamy do misy blendera z nożami i chwilę miksujemy. Odstawiamy na chwilę na bok. Na koniec dodajemy bułkę tartą i wszystko mieszamy (jeśli używacie blendera można dodać ją szybciej). Cebulę kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, pod koniec smażenia dodając starty ząbek czosnku. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasz drożdżowy rozczyn, dodajemy oliwę z oliwek, szczyptę soli i wbijamy 1 jajko. Póki co są za małe, ale na szczęście mamy zapasy suszonych grzybów od Leśne Skarby. Obecnie sama jestem mamą dwójki maluchów i mam nadzieję, że jak tylko podrosną będziemy razem chodzić na grzybobranie. Kółeczka lekko rozciągamy w dłoniach, na środek każdego nakładamy łyżkę farszu. Nasze bułeczki układamy zlepieniem do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika (u mnie około 20-25 minut). Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, przez pierwsze 5 minut bez termoobiegu, potem z termoobiegiem). Dziś polecam Wam przepis na pyszne nadziewane bułeczki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/buleczki-nadziewane-farszem-z-suszonych-grzybow/