Tarta serowa ze szparagami

Kasia
Przekąski
15.05.2019 12:30
Tarta serowa ze szparagami

Składniki na formę 20x28 cm: 200 g mąki 130 g zimnego masła 30 g drobno startego sera (np. bursztyn, parmezan, pecorino) szczypta soli 2-3 łyżki lodowatej wody 15-20 szparagów 4 jaja 180 ml mleka 120 g sera cheddar sól i pieprz Mąkę posiekać z zimnym masłem do uzyskania konsystencji drobnej kaszki (można użyć malaksera). Podawać na ciepło lub na zimno. (lub pół na pół ze śmietaną)Smacznego! Na podpieczonym spodzie rozsypać pozostały ser, rozłożyć szparagi i zalać mieszanką. Bardzo kruchy spód (jeżeli macie, pomieszajcie mąkę zwykłą i krupczatkę), zielone szparagi i mocno serowa masa. Gdyby nie ciasto, wszystko byłoby ekspresowe, ale oczywiście kruchy spód można przygotować wcześniej. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą, grochem lub czymś podobnym. Szybko zagnieść dodając tyle wody, żeby ciasto dało się uformować w płaski dysk. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Owinąć folią i schłodzić przez ok. 30 minut. Piec przez 25-30 min, aż masa się zetnie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.pelnytalerz.com/2017/05/tarta-serowa-ze-szparagami.html