Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i jajkiem

Monika
Przekąski
19.04.2019 22:10
Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i jajkiem

składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła szczypta soli 1 jajko farsz 2 sparzone białe kiełbaski 2 ugotowane jajka 6 kopiastych łyżek śmietany 18 % 2 jajka 2-3 łyżki tartego chrzanu sól,pieprz rzeżucha do posypania Formę wylepioną ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut aż ciasto się przyrumieni, funkcja góra-dół. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 15 minut aż masa się nieco zetnie ale jeszcze będzie miękka. W tartę powciskać ćwiartki jajek i piec kolejne 10 minut aż masa całkowicie się zetnie. Jajka nie mogą się piec zbyt długo bo zrobią się niesmaczne, takie gumowate Przed podaniem posypać rzeżuchą. Gotowe ciasto schlodzić w lodówce owinięte folią spozywczą, ok 30 minut a potem wylepić nim formę do tarty. Była świąteczna tarta z grzybami na Boże Narodzenie a teraz pomysł na tartę na Wielkanoc.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2019/04/wielkanocna-tarta-z-biaa-kiebasa-i.html