Drożdżówki z serem (rogaliki z powidłami)

Przekąski
18.01.2019 22:21
Drożdżówki z serem (rogaliki z powidłami)

Składniki: – 550g mąki pszennej – 250ml ciepłego mleka – 40g świeżych drożdży – 1 jajko + 1 jajo do posmarowania drożdżówek – 50g roztopionego masła – 4 łyżki cukru trzcinowego (jeśli lubicie bardziej słodkie ciasto, to dodać więcej cukru) – szczypta soli Nadzienie wg uznania ( u mnie w pierożkach – twaróg delikatny, wymieszany z jajkiem, budyniem w proszku i odrobiną cukru, rogaliki zrobiłam z domowymi powidłami śliwkowymi). Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i 70ml ciepłego mleka, wymieszać dokładnie, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 5-10 minut. Pierożki lub rogaliki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. W przypadku rogalików ciasto podzielić na dwie równe części, rozwałkować, pokroić na trójkąty, nakładać nadzienie i zwijać rogaliki. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na równe części (u mnie wyszły 24 kulki), delikatnie rozwałkować, nałożyć nadzienie i dokładnie zlepić brzegi.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.smakiarmine.pl/wypieki/drozdzowki-serem-rogaliki-powidlami/