Serowa rolada z warzywami

Ewa
Przekąski
11.03.2018 12:41
Serowa rolada z warzywami

Znów jest smacznie i kolorowo i nic się nie marnuje:) - 400 g sera gouda - 200 g serka topionego - 100 g miękkiego masła - 2-3 ogórki konserwowe - 3 jajka - 1/2 czerwonej papryki - 1/2 żółtej papryki - 1/2 puszki mieszanki groszku i kukurydzy Jamar - sól, pieprz Ser umieszczamy w dużym, mocnym woreczku strunowym. W międzyczasie kilka razy obracamy ser (ja przekładałam ser we woreczku, bo od góry – tam gdzie zapięcie woreczka – ser nie chciał mi się równo roztapiać) oraz w razie potrzeby dolewamy do garnka gorącej wody. Następnego dnia drugą połowę mieszanki możemy wykorzystać do surówki obiadowej – wystarczy skroić sałatę rzymską, lub kapustę pekińską, dodać mieszankę z puszki oraz papryki, które zostają po zrobieniu roladki serowej, a następnie wymieszać wszystko z ulubionym dressingiem. Na serze rozprowadzamy farsz (jeden bok pozostawiamy pusty; podczas zwijania część farszu przemieści się na tą stronę). Uwagi: Ogórki dobrze jest skroić jako pierwsze i pozostawić na sicie, a następnie lekko docisnąć papierem, by nie były zbyt mokre. Bazą zawsze jest roztopiony i rozwałkowany ser gouda, a dodatki możemy dobierać dowolnie, w zależności od zachcianek czy kulinarnych upodobań. Są więc kolorowe papryki, ogórki konserwowe, groszek, kukurydza oraz jajko na twardo. Do tego typu przekąsek, gdy nie potrzebujemy wykorzystywać dużej ilości składników świetnie sprawdza się mix groszku z kukurydzą. Serowa rolada z warzywami Rolada serowa to bardzo prosty pomysł na przekąskę. Wkładamy do garnka z wrzącą wodą i odstawiamy na około 40 minut. Wyciągamy z woreczka i wałkujemy na cienki płat (około 0,5cm). Pozbawione gniazd nasiennych papryki również kroimy w drobną kostkę. Serek topiony dobrze jest kupić dobrej jakości – nie powinien być zbyt miękki, mlaźgawy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/03/09/serowa-rolada-z-warzywami/