Jak zrobić gofry nie mając gofrownicy! Super TRIK!

Natalia
Kulinaria
12.03.2019 21:33
Jak zrobić gofry nie mając gofrownicy! Super TRIK!

Gofry kojarzą nam się wszystkim z wakacjami nad morzem, piękną pogodą i relaksem. Od czas do czasu chętnie zjedlibyśmy takiego pysznego i chrupiącego gofra w domu jednak nie w każdy z nas posiada gofrownicę. Nie musimy jednak rezygnować z tego pysznego deseru, znaleźliśmy prosty sposób jak bez użycia gofrownicy zrobić pyszne gofry.

Zdjęcie Jak zrobić gofry nie mając gofrownicy!  Genialny sposób na przygotowanie tego deseru w domu. #1

Jak zrobić gofry bez użycia gofrownicy ?

Nie masz w domu gofrownicy i nie planujesz jej zakupu w najbliższym czasie, a naszła cię wielka ochota na gofry ? To nic trudnego, żeby zrobić pyszne gofry, wystarczy, że użyjesz patelni grillowej.
Gofry z takiej patelni może i nie będą w tym samym kształcie jak te z gofrownicy, jednak w smaku będą tak samo dobre.


Przepis na gofry bez gofrownicy:

-2 szklanki mąki pszennej
-2 szklanki mleka
-2 łyżki cukru
-2 jajka (oddzielić żółtka od białek)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-50 ml oleju
-pół łyżeczki soli

Zdjęcie Jak zrobić gofry nie mając gofrownicy!  Genialny sposób na przygotowanie tego deseru w domu. #2

Jak upiec gofry bez gofrownicy

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na gładką masę. Później ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta gofrowego. Ostrożnie wymieszać i odstawić na około 15 minut.
Jak już ciasto będzie gotowe rozgrzać patelnię grillową, dodać odrobinę oleju i smażyć gofry na średnim ogniu przez kilka minut z obu stron na złoty kolor. W ten oto sposób mamy pyszne gofry.

Jeśli jesteście szczęśliwymy posiadaczami gofrownicy poniżej prezentujemy również przepis na ich wykonanie.

Przepis na gofry w gofrownicy:

-1 i 1/2 szklanki mąki pszennej.
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
-szczypta soli.
-2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu.
-1 łyżka cukru wanilinowego.
-2 jaja.
-1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła.
-1 i 1/3 szklanki mleka.

Czym różnią się gofrty z gofrownicy od tych z patelni grillowej?

Do gofrownicy wlewamy ciasto i czekamy, aż ciasto się samo zrobi. Inaczej jest z goframi z patelni grillowej, które są równie dobre, jak te z gofrownicy. Jednak jedyny minus jest taki, że wymagają większej uwagi. Musisz konsekwentnie obserwować gofry, żeby się nie przypaliły. Jednak efekt domowego gofra i zaoszczędzone pieniądze, których nie będziesz musiała wydawać na mieście za każdym razem, kiedy najdzie cię ochota na pyszną przekąskę, są świetne.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną