Kolorowa, mięsna tarta

Pełna koloru i smaku tarta. Szynka, kurczak, papryka, por, czyli wszystko co najlepsze:)

182-kolorowa-miesna-tarta-kuchniawedwoje-pl

  Czas wykonania: 1 h 30 min
  Ilość porcji: 8 kawałków

Składniki:

Ciasto:

250 g mąki pszennej
150 g masła (zimnego)
1 jajko
1 łyżka mleka
1 łyżeczka soli

Nadzienie:

250 g fileta z indyka
1 mały por
100 g surowej szynki np. parmeńskiej
1 niewielka cebula lub 2 cebulki szalotki
1 papryka czerwona (200 g)
½ łyżeczki papryki słodkiej
½ łyżeczki ziół prowansalskich
½ łyżeczki curry
3 łyżki oliwy z oliwek

Masa:

200 g śmietany 18% (mały kubek)
2 jajka
szczypiorek z cebuli szalotki
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
odrobina masła

Dodatkowo:

70 g tartego sera mozzarella
1 łyżka szczypiorku

Przygotowanie:

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej łyżeczkę soli oraz masło i wszystko posiekać. Wbić jajko, wlać łyżkę mleka i zagnieść na gładkie ciasto. Następnie rozwałkować, wyłożyć na blachę do tarty i nakłuć spód widelcem.
Tak przygotowane ciasto nakryć papierem do pieczenia i wysypać obciążniki (u mnie są nimi fasola czerwona, lub groch) i piec przez 20 minut w 180 stopniach.

 

Następnie fileta pokroić w niewielką kostkę, obsypać  przyprawami (papryką i curry), wymieszać z 3 łyżkami oliwy i usmażyć na rozgrzanej patelni. Przełożyć do oddzielnej miseczki.

Na tą samą patelnie wrzucić paprykę (pokrojoną w krótkie paski) oraz pokrojonego w prążki pora i cebulę. Podsmażyć 5 – 10 minut, aby warzywa zmiękły.

Sos:
Wymieszać wszystkie składniki na sos, doprawić solą i pieprzem.

Gdy tarta się lekko zarumieni ściągnąć papier i ułożyć plastry surowej szynki, następnie mięso z cebulą i podsmażone warzywa. Całość zalać sosem, posypać startym serem i piec kolejne 20 minut w 180 stopniach.

Gdy masa się zetnie, należy przełączyć piekarnik na funkcję grzania od góry i zarumienić ser. Gotową tarte posypać szczypiorkiem.

Krok po kroku:

1. Zagnieść ciasto

1. Zagnieść ciasto

2. Rozwałkowane ciasto przełożyć do formy

2. Rozwałkowane ciasto przełożyć do formy

3. Upiec ciasto

3. Upiec ciasto

4. Kawałki kurczaka polać oliwą i posypać przyprawami; podsmażyć

4. Kawałki kurczaka polać oliwą i posypać przyprawami; podsmażyć

5. Warzywa pokroić

5. Warzywa pokroić

6. Podsmażyć warzywa

6. Podsmażyć warzywa

7. Tartę wyłożyć szynką i rozłożyć warzywa

7. Tartę wyłożyć szynką i rozłożyć warzywa

8. Następnie przełożyć kawałki mięsa

8. Następnie przełożyć kawałki mięsa

9. Wymieszać składniki na masę i polać tartę

9. Wymieszać składniki na masę i polać tartę

10. Całość posypać serem i ponownie upiec

10. Całość posypać serem i ponownie upiec

Pobierz wersję do druku:


182-kolorowa-miesna-tarta-kuchniawedwoje-pl-2

182-kolorowa-miesna-tarta-kuchniawedwoje-pl-3

182-kolorowa-miesna-tarta-kuchniawedwoje-pl-4

182-kolorowa-miesna-tarta-kuchniawedwoje-pl-5

One Comment on

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *