Łazanki inaczej (z kabanosami i boczkiem)

Łazanki inaczej (z kabanosami i boczkiem) (1)Łazanki inaczej (z kabanosami i boczkiem). W moim domu uwielbia się dania z makaronem i kapustą. Dziś inna wersja popularnych łazanek. Połączenie makaronu łazankowego, białej kapusty, kabanosów, boczku i kilku innych składników okazało się naprawdę pyszne. Dobre doprawione danie, które doskonale nadaje się na rodzinny obiad. Syci i smakuje. Kto się skusi?

Łazanki inaczej (z kabanosami i boczkiem) (3)

Składniki:*

  • 100 g makaronu jajecznego łazanka z kurkumą Makaron Babuni EkoMak (2 x 50 g)
  • 125 g boczku parzonego
  • 1 duża cebula
  •  3/4 główki białej kapusty + sól (u mnie około 3/4 łyżki)
  • 240 g kabanosów wieprzowych klasycznych
  • 12 pieczarek
  • 2 i 1/2 łyżki czerwonej papryki
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 3 łyżki przecieru / domowego ketchupu
  • większa szczypta soli ziołowej
  • 3/4 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego
  • olej do smażenia

* ilości składników orientacyjne, np. ilość makaronu czy przypraw zależy od indywidualnych upodobań i wielkości kapusty

Przygotowanie:

Kapustę kroimy / siekamy, przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą i solimy. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Makaron gotujemy według instrukcji producenta.

W dużym garnku podsmażamy na oleju posiekaną cebulę, następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Po chwili dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojone kabanosy. Doprawiamy pieprzem i łyżką czerwonej papryki, mieszamy i smażymy dalej. Następnie dodajemy naszą kapustę (w razie potrzeby dodając też troszku wody z gotowania kapusty). Całość doprawiamy resztą przypraw (osobiście nie żałuję pieprzu), dodajemy przecier i mieszamy. Zostawiamy pod przykryciem, próbujemy. Na koniec dodajemy ugotowany makaron, mieszamy jeszcze chwilę zostawiamy pod przykryciem.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz