Rolada serowa

Rolada serowa to pyszna przekąska na ciepło i zimno. Jest to pieczone w piekarniku ciasto serowe z dodatkiem duszonych pieczarek i kawałkami kurczaka. Idealne na imprezę!

148-rolada-serowa-kuchniawedwoje-pl

  Czas wykonania: 1 h 20 min
  Ilość porcji: 15 kawałków (30 cm długości)

Składniki:

5 jajek
2 łyżki majonezu
400 g sera żółtego
½ łyżeczki soli
750 g fileta z kurczaka
szczypta soli
szczypta pieprzu
45o g pieczarek
1 cebula
1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

Ser żółty zetrzeć na tarce. Jajka ubić za pomocą miksera, dodać starty ser żółty i majonez, wszystko razem wymieszać.

Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie była to duża forma z piekarnika 30 x 35 cm) i piec około 15 – 20 minut w 180 stopniach (do czasu, aż lekko się zarumieni).

Cebulę pokroić na paski lub drobno posiekać (w zależności czy ma być wyczuwalna podczas jedzenia) i podsmażyć na łyżce masła. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć około 20 – 30 minut.

Fileta rozbić na cienkie kotlety i posypać szczyptą soli i pieprzu.

Zarumienione ciasto odkleić od papieru podważając nożem. Na ciasto wyłożyć kawałki mięsa i odsączone pieczarki, następnie całość zawinąć w rulon i piec kolejne 30 -40 minut w 180 stopniach.

Krok po kroku:

1. Ubić jajka

1. Ubić jajka

2. Dodać do ubitych jajek starty ser i majonez

2. Dodać do ubitych jajek starty ser i majonez

3. Masę rozsmarować na forme

3. Masę rozsmarować na formę

4. Podsmażyć pieczarki z cebulą

4. Podsmażyć pieczarki z cebulą

5. Ubić kotlety z fileta

5. Ubić kotlety z fileta

6. Upieczone ciasto odkleić od papieru do pieczenia

6. Upieczone ciasto odkleić od papieru do pieczenia

7. Wyłożyć na ciasto kawałki fileta i pieczarki

7. Wyłożyć na ciasto kawałki fileta i pieczarki

8. Zwinąć roladę i ponownie upiec

8. Zwinąć roladę i ponownie upiec

Pobierz wersję do druku:

148-rolada-serowa-kuchniawedwoje-pl-2

148-rolada-serowa-kuchniawedwoje-pl-3

148-rolada-serowa-kuchniawedwoje-pl-4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *